O.E. Mirra (commiphora myrrha oil) CVPE

Olejek eteryczny z Mirry (commiphora myrrha oil) Mira znana już była przez antyczne cywilizacje, dzięki wielu właściwością, przeciw zapalnym, antyseptycznym, balsamicznym, uzdrawiającym, stymulującym, jako środek uspokajający i rewitalizujący, ...

Więcej informacji

Drukuj

201.00 zł

Dodaj do koszyka

15 ml.

Oceń ten produkt

ocena: 0.00 | głosów: 0

Olejek eteryczny z Mirry (commiphora myrrha oil)

Mira znana już była przez antyczne cywilizacje, dzięki wielu właściwością, przeciw zapalnym, antyseptycznym, balsamicznym, uzdrawiającym, stymulującym, jako środek uspokajający i rewitalizujący, w ostatnich latach stał się idealnym sojusznikiem ...

Mira znana już była przez antyczne cywilizacje, dzięki wielu właściwością, przeciw zapalnym, antyseptycznym, balsamicznym, uzdrawiającym, stymulującym, jako środek uspokajający i rewitalizujący, w ostatnich latach stał się idealnym sojusznikiem przy zabiegach leczniczych i estetycznych.
Mirra to olejek mistyczny używany w ceremoniach religijnych antycznego Egiptu,
przykładowo; palono go podczas rytualnych powitań boga Osirisa, używany również przy sławnych perfumach egipskich kyphi, wykorzystywano go przy balsamowaniu a to dzięki właściwością konserwującym, olejek eteryczne z mirry wykorzystywano w kosmetyce dzięki właściwością odmładzającym, a to dzięki wyjątkowemu działaniu które spłyca i redukuje zmarszczki dlatego olejek ten uważany był zawsze jako eliksir wiecznej młodości. Logiczne jest że kobieta starożytnego Egiptu używała mirry do wszelkiego rodzaju działań kosmetycznych na twarz, dodatkowo kosmetyk taki dostarczał wyjątkowego poczucia czystości i orzeźwienia co w szczególności było miłe w klimacie suchym i gorącym.

Skąd pochodzi mirra?
Właściwości terapeutyczne mirry zapisane są w starym i nowym testamencie również znane są zapiski w koranie tekstach skryptach greckich i rzymskich.
W Grecji żołnierze którzy szli na wojnę brali go ze sobą, w formie maści która chroniła ich przed czarną magią, równocześnie maść miała właściwości gojące rany. W tym samym czasie odkryto iż mirra ma silne właściwości ściągające, antyseptyczne, co w aromaterapii skrupulatnie jest wykorzystywane.
W Ewangelii Świętego Mateusza to właśnie mirra była jednym z prezentów Trzech Króli którzy obdarowali nią Jezusa Chrystusa (Mateusz 2:11), do dziś dnia w obrzędach chrześcijańskich używa się mirry która symbolizuje czystość i wieczną młodoś.
Natomiast Chińczycy używali olejku esencjalnego z mirry do walki z artrozą, z problemami menstruacyjnymi, zajadami i hemoroidami.
Na zachodzie niemiecki profesor Joseph Miller opisał inne właściwości jak: rozgrzewające, odpornościowe, zatrzymujące proces starzenia, na astmę, kaszel, przeziębienie, ból gardła, dziąseł i nadwrażliwości zębów, wrzody, a nawet trąd.
W Anglii jest powszechne zastosowanie jako specyficzne lekarstwo na owrzodzenia jamy ustnej, dziąseł i gardła.

olejek+z+mirry+.jpg
Olejek eteryczny z mirry 
Jak jest pozyskiwany olejek z mirry?
Olejek eteryczny z mirry pozyskuje się z konkretu, Mirra pochodzi z północno-wschodniej i południowo-wschodniej Azji, zwłaszcza z regionu Morza Czerwonego (Somalia, Jemen i Etiopia). W zależności od obszaru, gdzie jest uprawiana, mirrę dzielimy na na różne gatunki:
-The Afryki lub Somalii mirrę (C. molmol).
-The Mirra z Arabii i Jemenie, zwany Opopanax (C. abyssinica).
-The C. Erythacea mirry, który pochodzi z tej samej rodziny, co Opopanax.

Gatunki należące do rodzaju z mirry Commiphora, to rośliny kwitnące, składające się z 185 odmian drzew i krzewów, zwykle posiadają ciernie i kolce, najlepszy gatunkowo olejek pozyskuje się z krzewów do 10 metrów wysokości, dobre są sękate gałęzie, liście i pachnące trójlistkowe białe kwiaty, olejek emanuje naturalną wonią jest to oleożywica, jasnożółta, która podczas leżakowania ciemnieje, aż do charakterystycznego czerwono-brązowego charakterystycznego koloru mirry. Żywicę pozyskuje się z kolektorów wykonanych nacięć w korze, w celu zwiększenia produkcji.

Jaki jest skład i właściwości mirry?
Resinoide absolut żywicy z mirry jest jednym z głównych składników pochodzący z drzew pozyskiwany za pomocą rozpuszczalnika otrzymana masa lepka, w kolorze czerwonawego brązu, oddaje ciepłe wrażenie, bogate w balsamiczny zapach w temperaturze pokojowej jest zwarta, aby rozcieńczyć go zwykle dodaje się rozpuszczalnik, eter dietylowy, ftalan. Końcowym produkt czyli olejek eteryczny otrzymuje się przez destylację parą wodną żywicy z przygotowanego wcześniej konkretu mirry, olejek charakteryzuje jako jako oleista cieczy, blady bursztynowy kolor ciepły zapach, balsamiczny i lekko pikantny. Podstawowe składniki olejku eteryczne z mirry to trójpierścieniowe seskwiterpenowe węglowodory, limonen, dipenten, alfa-pinen, eugenol, m-krezol, cynamonowego i kadinenu cuminaldehyde i innych niezidentyfikowanych kwasy seskwiterpenowe.

Właściwości: Prawdziwego pochodzenia olejek eteryczny z Mirry ma liczne właściwości na poziomie, kosmetycznym, terapeutycznym, emocjonalnym i duchowym. W medycynie naturalnej doskonale działa wykrztuśne przydatny w sytuacjach związanych nadmiarem śluzu, przy przeziębieniach, zapaleniach oskrzeli lub kaszlu, ma również działanie łagodzące wyśmienity na katar. Uważany jako remedium w leczeniu biegunki i niestrawności żołądka jak również wzdęć, brzucha i brak apetytu. Zakażenia i choroby maciczne, sprzyja miesiączkowaniu, obniża ból stabilizuje i regulacje miesiączkowanie.
Ponadto, olejek eteryczny żywiczny z mirry jest stosowany w produktach farmaceutycznych w płynach do płukania ust w pastach do zębów, w lekarstwach leczących owrzodzenia jamy ustnej (chrestomatia) i amenorrhea.
Do pielęgnacji skóry, wyjątkowo skuteczny przy regeneracji i leczeniu przewlekłe nie gojących się ran, owrzodzenia i wrzodów. Jest to spowodowane jego silnym działaniem antyseptycznym, jak również właściwościami ściągającymi, przeciwzapalnymi. Jego stosowanie jest szczególnie polecane na głębokie rany, które nigdy nie do końca się zamknęły, na egzemy i w ciężkich przypadkach grzybic.
Mirra stosowana w kremach idealnie nadaje się do leczenia głębokich pęknięć powstałych na piętach na szorstkie ręce, wyjątkowo działa na skóry twarzy dojrzałej mocno pomarszczonej skutecznie spłyca zmarszczki dodatkowo silne działanie rewitalizacyjne.

W odniesieniu do działania mirry na poziomie energetycznym, emocjonalnym i duchowym, mirra jest jednym z najbardziej uznanych razem z kadzidłem.
Wiadomo, że w postaci 100% naturalnej sprzyja duchowość, kojąc i uspokajając zmysły, dlatego często używana przy medytacji lub przed każdej sesji która ma mieć na celu regenerację emocjonalną lub osiągnięcie ogólnego poczucia dobrobytu i doskonałego samopoczucia. Mirra może być stosowana do dyfuzorów, do bezpośrednio wdychania poprzez inhalacje, do kąpieli, masaży ciała i twarzy wyjątkowa do ceremonii w saunie.

Dzięki składowi chemicznemu zapobiega powstawaniu infekcji działa oczyszczając na organizm, skutecznie eliminuje toksyny sprzyja naprawie i regeneracji tkanek, mirra używana jako składnik do wielu produktów spożywczych z ważywszy na swój aromat. Używając go niema jakiś specjalnych wymagań lub obostrzeń, nie irytuje niema skutków ubocznych jedynie przy nie właściwym spożyciu może dać efekt zatrucia.
Jednak, jak wspomniano wyżej, ponieważ jest aktywny na przemiany miesięczne kobiety, to nie zaleca się go stosowanie w okresie ciąży.

Olejek eteryczny do pielęgnacji codziennej w kosmetykach i salonach kosmetycznych
Działa regenerująco, przeciwzapalnie na obrzęki i popękaną skórę, ma silne działanie odmładzające, ochronne, antyseptyczne, ściągające wzmacniający tkanki skóry, tonizujące i rewitalizujące.
Jak stosować olejek z Mirry
W aromaterapii stosowalny na bazie oleju bazowego do twarzy przykładowo oleje bazowe; olej z kiełków pszenicy, olej awokado, olej z róży mosqueta, olej jojoba, olej pestki moreli, w zależności od rodzaju cery, natomiast na ciała stosować z olejem migdałowym tłoczonym na zimno nie rektyfikowanym, tym samym wykluczający olej spożywczy, olej spożywczy jest specjalnie rektyfikowany i przygotowany do spożycia nie zawiera związków które przy spożyciu są toksyczne, natomiast do użycia kosmetyczne olej jest praktycznie bez wartościowy nie pozostawiając żadnych wymaganych efektów kosmetycznych, tym samym obalamy mit że to co możesz zjeść to jest doskonałe dla ciała, proszę również pamiętać że oleje tłoczone na zimno nie zatykają porów jak w wypadku olei syntetycznych pochodnych ropy naftowej, olej pochodzenia roślinnego tłoczony na zimno przekracza w 99% barierę naskórka dostając się do krwi obiegu.

Mirra oprócz wyżej wymienionych właściwości stosowana jest w medycynie naturalnej badania dowodzą że jest wyjątkowo skuteczna w leczeniu nowotworów, cukrzycy i zapalenia wątroby, hamuje rozwój bakterii w organizmie.
Dyplomowani aromaterapeuci i lekarze medycyny którzy podpierają się naturalnymi terapiami w leczeniu wykorzystują olejek eteryczny z mirry do kuracjach używając go do ustnie.
Uwaga pamiętaj że olejek eteryczny z mirry do spożycia musi być najwyższej jakości i czystości 100% naturalny, zawsze używany w ten sposób musi być stosowany pod kontrolą dyplomowanego aromaterapeuty lub lekarza.
Jak rozpoznać prawdziwy olejek eteryczny? powinien on być pakowany w ciemną szklaną butelkę o pojemności do 20 ml. na etykiecie INCI zamieszczona powinna być nazwa łacińska, jego cena nie może być niska a to dlatego że prawdziwe olejki eteryczne maja wyjątkowy popyt w naszych czasach i często światowe zasoby nie są wstanie zaspokoić popytu, również sposoby ich pozyskiwania technologicznie są kosztowne.
Jeżeli chcesz pracować z nimi na poziomie terapeutycznym kosmetycznym czy duchowym zawsze wybieraj te najwyższej jakości które pozyskiwane są z roślin leczniczych a nie te wykonane z ropy naftowej chcesz pogłębić swoją wiedzę o aromaterapii zapisz się na podstawy kurs pierwszego stopnia

 

Tabela właściwości oleków eterycznych:

http://www.alchemiaurody.pl/pliki/olejki%20eteryczne%20ogólnie-kopia%202.pdf

 

 

- Dyfuzor: 10 kropli

- Kąpiel i Jacuzzi: 10 do 20 kropli

- Sauna: 2 krople na każde 500 ml

- Inhalacje: 5 kropli

- Krem do twarzy: 2-3 krople

- Emulsje do ciała: 10 kropli

- Nawilżacz powietrza: 10 kropli

- Spray i odświeżacz domowy: 25 kropli / 250ml

- Miska z wodą: 10 kropli

- Chusteczka: 3 krople

Masaż ciała 6-8 kropli na 20 ml. oleju ze słodkiego migdała w serii 10 masaży po 60 minut.

Masaż twarzy 1-2 krople na 5 ml. oleju ze słodkiego migdała Alqimia w serii 10 masaży 44 minut.

 

Commiphora myrrha oil.

Twój komentarz:





Koszyk  

brak produktów

Suma 0,00 zł

Koszyk

Bestsellery

Zobacz wszystkie

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij

CHCESZ OTRZYMYWAĆ NOWOŚCI MAILEM?

DOŁĄCZ DO NAS